• Integratie DuPa 2.0

Nieuwe duurzaamheidsparagraaf 2.0

Vanaf 17 februari 2024 is de nieuwe duurzaamheidsparagraaf verplicht gesteld door een aantal Nederlandse banken. Voor nieuwe banktaxaties moeten Environmental Social Governance (ESG) factoren meegenomen worden bij het berekenen van de marktwaarde in het taxatierapport.

Vanaf 15 februari is de nieuwe duurzaamheidsparagraaf beschikbaar in onze applicatie.

3 soorten taxaties

Bij de applicatie kan je kiezen uit 3 soorten taxaties:

 • DuPa 1.0: Banktaxaties die al lopen vóór 17 februari 2024.
  Hiervoor doorloop je het proces wat je gewend bent. Extra ESG factoren zijn bij lopende taxaties niet verplicht. DuPa 1.0 blijft voorlopig beschikbaar.
 • DuPa 2.0 Nieuwe banktaxaties vanaf 17 februari 2024.
 • Géén DuPa: Taxaties anders dan banktaxatie
  Gebruik deze opties als je geen extra ESG factoren hoeft in te vullen

Duurzaamheidsdata via Blue Module

Voor nieuwe banktaxaties na 17 februari zijn de extra ESG factoren verplicht. Voor het genereren van de nieuwe ESG-bijlage werken we samen met Blue Module, leverancier van ESG Accounting Software. Zij zijn een preferred supplier van de banken voor het aanleveren van ESG-data.

Blue Module werkt samen met het Frans/Nederlandse Oxand. Zij beheren een database met infra- en vastgoeddata, inclusief informatie over de veroudering van bouwcomponenten, onderhouds- en vervangingskosten en de impact hiervan op levensduur en verduurzaming.

De kwaliteit van de ESG-data van Blue Module en Oxand is hoog en voldoet aan de verwachtingen van de bank.

Activeer je account bij Blue Module

Voor het genereren van de ESG-bijlage moet de taxateur een account activeren bij Blue Module. Heb je nog geen account, stuur dan een e-mail naar helpdesk@bluemodule.eu. Op het moment dat je een wachtwoord hebt ingevoerd wordt je account automatisch geactiveerd. 

De kosten voor de integratie met Blue Module zijn €235 per jaar voor onbeperkt gebruik. (het gebruik van de API die binnenkort gelanceerd wordt is onderdeel van de jaarlijkse kosten)

Hoe werkt de nieuwe DuPa 2.0 applicatie?

In deze video vertellen we hoe de vernieuwde duurzaamheidsparagraaf werkt en welke stappen je moet doorlopen. Onderaan de pagina vind je de uitgebreide video waarbij we dieper ingaan op de stappen voor het ophalen van de duurzaamheidsdata.

Terugkijken webinars ‘DuPa 2.0 in de praktijk’

Afgelopen periode hebben we in samenwerking met Blue Module verschillende webinars georganiseerd. Wil je ze terugkijken? Bekijk hier de replay. Je wordt eerst gevraagd om je gegevens in te vullen en toestemming te geven.

Op de website van Blue Module vind je ook een handleiding en veelgestelde vragen.

Automatische koppeling Blue Module en fluX

De automatische koppeling tussen Blue Module en het fluX-platform is live. Dit betekent dat de Blue Module ESG-data automatisch wordt ingeladen in het fluX-taxatierapport.

Hoe werkt het?
Om de ESG-data te genereren heb je een Blue Module account nodig:

 1. Vul eerst alle velden in van de duurzaamheidsparagraaf onder het kopje ‘Blue Module Duurzaamheidsadvies’;
 2. Geef hierbij ook het gemiddeld aantal bouwlagen aan en het gewenste energielabel van het getaxeerde object en klik vervolgens op ‘Advies aanvragen’.
 3. Hierna ontvang je twee e-mails van Blue Module. Doorloop dit proces en zodra je het Blue Module Duurzaamheidsadviesrapport per e-mail ontvangen hebt, kun je in fluX op de knop ‘Advies inladen’ klikken.

Webinar integratie fluX en Blue Module terugkijken
Op donderdag 2 mei hebben we in het derde DuPa 2.0 webinar uitgelegd hoe je met 1 klik de DuPa 2.0 rapportage in fluX kunnen inladen. Daarnaast hebben we verschillende cases besproken die de afgelopen periode in de praktijk naar voren zijn gekomen:

 • Hoe ga je om met gebouwen met gemengd gebruik?
 • Hoe zit het met gebouwen met verschillende energielabels?
 • Waar loop je tegenaan bij het opvragen van gegevens over het energieverbruik?

Heb je het webinar gemist of wil je het nog een keer terugkijken? Klik hier om het terug te kijken.