• Integratie DuPa 2.0

Nieuwe duurzaamheidsparagraaf 2.0

Vanaf 17 februari 2024 is de nieuwe duurzaamheidsparagraaf verplicht gesteld door een aantal Nederlandse banken. Voor nieuwe banktaxaties moeten Environmental Social Governance (ESG) factoren meegenomen worden bij het berekenen van de marktwaarde in het taxatierapport.

Vanaf 15 februari is de nieuwe duurzaamheidsparagraaf beschikbaar in onze applicatie.

3 soorten taxaties

Bij de applicatie kan je kiezen uit 3 soorten taxaties:

  • DuPa 1.0: Banktaxaties die al lopen vóór 17 februari 2024.
    Hiervoor doorloop je het proces wat je gewend bent. Extra ESG factoren zijn bij lopende taxaties niet verplicht. DuPa 1.0 blijft voorlopig beschikbaar.
  • DuPa 2.0 Nieuwe banktaxaties vanaf 17 februari 2024.
  • Géén DuPa: Taxaties anders dan banktaxatie
    Gebruik deze opties als je geen extra ESG factoren hoeft in te vullen

Duurzaamheidsdata via Blue Module

Voor nieuwe banktaxaties na 17 februari zijn de extra ESG factoren verplicht. Voor het genereren van de nieuwe ESG-bijlage werken we samen met Blue Module, leverancier van ESG Accounting Software. Zij zijn een preferred supplier van de banken voor het aanleveren van ESG-data.

Blue Module werkt samen met het Frans/Nederlandse Oxand. Zij beheren een database met infra- en vastgoeddata, inclusief informatie over de veroudering van bouwcomponenten, onderhouds- en vervangingskosten en de impact hiervan op levensduur en verduurzaming.

De kwaliteit van de ESG-data van Blue Module en Oxand is hoog en voldoet aan de verwachtingen van de bank.

Activeer je account bij Blue Module

Voor het genereren van de ESG-bijlage moet de taxateur een account activeren bij Blue Module. Op donderdag 15 februari ontvangen alle taxateurs een mail van Blue Module met het verzoek een wachtwoord aan te maken. Op het moment dat je een wachtwoord hebt ingevoerd wordt je account automatisch geactiveerd. 

De kosten voor de integratie met Blue Module zijn €235 per jaar voor onbeperkt gebruik. (het gebruik van de API die binnenkort gelanceerd wordt is onderdeel van de jaarlijkse kosten)

Hoe werkt de nieuwe DuPa 2.0 applicatie?

In deze video vertellen we hoe de vernieuwde duurzaamheidsparagraaf werkt en welke stappen je moet doorlopen. Onderaan de pagina vind je de uitgebreide video waarbij we dieper ingaan op de stappen voor het ophalen van de duurzaamheidsdata.

Terugkijken webinar ‘DuPa 2.0 in de praktijk’

Wil je het webinar van dinsdag 20 februari terugkijken? Bekijk hier de replay. Je wordt eerst gevraagd om je gegevens in te vullen en toestemming te geven.

Op de website van Blue Module vind je ook een handleiding en veelgestelde vragen.

Automatische koppeling ESG data in taxatierapport

Binnenkort wordt de Blue Module data automatisch ingeladen in fluX door middel van een API koppeling. Het gebruik van deze API in fluX is onderdeel van de jaarlijkse kosten.

Zodra de API klaar is zullen we je informeren. Tot die tijd moet de ESG-data vanuit de Blue Module omgeving gekopieerd worden naar de velden binnen de fluX applicatie.