Flux biedt efficiënte oplossing bij toenemende vraag naar ALV-taxaties

De vraag naar onafhankelijke taxaties van agrarisch en landelijk vastgoed (ALV) neemt een vlucht door verscherpt toezicht op banken en nieuwe eisen voor onafhankelijkheid.
Taxateurs van alle typen commercieel vastgoed in Nederland zijn aan het juiste adres, bij Flux, want wij maken taxatie-applicaties voor commercieel vastgoed (inclusief woningen), en agrarisch en landelijk vastgoed. Met onze software kunnen taxateurs vastgoed waarderen. Het helpt hen om een gedegen waarde voor een object te berekenen en ondersteunt bij het opstellen van het volledige taxatierapport. Elke taxatiekantoor met een Flux-licentie heeft dan ook toegang tot het ALV-model, een specialistisch maar veelbelovend segment waar aanzienlijke groeipotentie ligt.
Frank Hendrikx, specialist in taxaties van veehouderijen, tuinbouwbedrijven en exploitatie gebonden agrarisch vastgoed bij Adriaan van den Heuvel Makelaars en Adviseurs, behoort tot de groeiende groep klanten die gebruik maakt van het ALV-model van Flux. Na recente verbeteringen en aanpassingen aan het product door interne Flux-specialisten, heeft Hendrikx zich ontpopt als een ambassadeur voor deze software voor taxaties van landelijk en agrarisch vastgoed. In dit gesprek, legt hij uit hoe het vak van ALV-taxateur verandert en waarom hij zo enthousiast is over het ALV-model van Flux.

Hoe bent u in het vak van ALV-taxateur gerold?
Mijn ouders hebben een pluimveebedrijf en ik heb altijd een voorliefde gehad voor agrarische taxaties, agrarische objecten en landelijk vastgoed. In 2011 ben ik gestart in het Limburgse werkveld en in 2016 heb ik de overstap gemaakt naar mijn huidige werkgever. Mijn rol is om veehouders, tuinders en agrarische ondernemers te ondersteunen bij het waarderen en optimaliseren van hun vastgoed of het nu gaat om taxaties voor financiering, bedrijfsopvolging, onteigening of verkoop. Ik zeg altijd tegen ondernemers dat ik uit ben naar het verhaal achter een keuze om uit te breiden, te stoppen of investeringen te doen. Ik denk dat het ook belangrijk is om de sector te begrijpen.
Hoe gaat u te werk bij taxaties in de ALV-branche?
Het begint met een stukje bureauwerk en onderzoek: opvragen van gegevens zoals bouw- en milieuvergunningen, de Natuurbeschermingswetvergunning, het bestemmings- of omgevingsplan: wat mag en wat mag er niet? Veelal vraag ik ook om een overzicht van actuele activa bij de ondernemer om de investeringen te zien die al gedaan zijn. Als alle informatie is verzameld, wordt het te taxeren object intern en extern bekeken. Hieruit volgt een omschrijving van alles wat ik bij een werkbezoek heb opgenomen, worden de oppervlaktematen en de dierenaantallen berekend, de staat van onderhoud en de functionaliteit van de gebouwen en installaties beoordeeld. Dat wordt allemaal verwerkt in een rapport en komt er uiteindelijk een waardering.
De waardering vindt doorgaans plaats op basis van referenties dus daarvoor ga ik op zoek naar transacties van vergelijkbare objecten en grondoppervlakten. Die referenties nemen we ook op in het rapport. Vervolgens kijken we nog naar een tweede taxatiemethode, bijvoorbeeld de kostenbenadering waarbij we een technische en een economische afschrijving doen op het gebouw en de inrichting. Een andere methode die ik steeds vaker toepas is de inkomsten- en exploitatiebenadering. Op deze wijze kun je eventuele investeringen in duurzaamheid beter beoordelen.
Hoe is het vak veranderd in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld door nieuwe wetgeving en andere ontwikkelingen?
Wat we hebben gezien is dat er vanuit regelgeving, deels vanuit Europa, meer naar de taxateur toe komt, bijvoorbeeld duurzaamheidsaspecten zoals klimaat- en milieurisico’s maar ook dierenwelzijn. Europa heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Als gevolg daarvan is er steeds meer regulering rondom energiegebruik en de uitstoot van broeikasgassen waaronder CO2. Om bedrijven te bewegen om te verduurzamen worden grote ondernemingen verplicht om jaarlijkse rapportage op te stellen. Dit werkt verticaal door in de kolom en dus uiteindelijk ook bij de agrarische producent.
Naast overheidsbeleid hebben we ook steeds vaker te maken met jurisprudentie en rechtspraak die van de ene op de andere dag een enorm effect kunnen hebben op de waarde van het vastgoed. Dat moeten we ook op de een of andere manier doorberekenen in ons rapport.
Wat we ook steeds meer zien bij een agrarisch bedrijf is de groei van nevenactiviteiten met een extra inkomstenbron zoals een caravanstalling, een kinderdagverblijf of een bed-en-breakfast. Anderzijds zien we ook huisverkoop van zuivel, vlee en eieren, de productie van energie door windmolens, zonnepanelen en zelfs de productie van groengas. Het landelijk gebied wordt steeds verder verbreed en dat verwerken we dus uiteindelijk in het taxatierapport.
Wat zijn uw ervaringen met het ALV-model van Flux en hoe helpt het u in uw werk?
De ALV-taxatiemarkt groeit maar is nog steeds kleiner dan de markt voor woningtaxaties en ander bedrijfsmatig vastgoed. Dat heeft te maken met de omvang van de sector en het geringere aantal ALV-taxatierapporten dat worden gemaakt. Mede daarom is nieuwe software en technologie in de ALV-branche pas iets van de laatste paar jaar.
Na de introductie van de ALV-module van Flux in 2018 hebben zij een bijeenkomst gehouden en van alles georganiseerd om taxateurs praktijkervaring daarmee op te laten doen. Door de jaren heen zijn er diverse verbeteringen gedaan in het ALV-model waardoor het allemaal makkelijker gaat. Berekeningen zijn gestandaardiseerd en je hoeft je geen zorgen te maken dat er een fout wordt gemaakt in de uitwerking van de berekening. De rekenmodellen zijn namelijk gevalideerd.
Het ALV-model van Flux zorgt ervoor dat het proces efficiënter en transparanter verloopt dan via het oude systeem en bovenal makkelijker en sneller in gebruik is voor de taxateur. In het verleden werkten we met Word-documenten maar enkele jaren terug heb ik het standpunt ingenomen dat we op termijn ALV-taxatierapporten via XBRL, ofwel EXtensible Business Reporting Language, zouden moeten aanleveren. Dit is ook de wens vanuit financiers. Dat heeft voorbereiding nodig. Om een rapport digitaal aan te leveren heb je software nodig die dat kan. Flux doet dat. De data die in deze bestanden worden aangeleverd kunnen met deze software ook direct geïntegreerd worden in de software van een klant.
Omdat XBRL-aanlevering in de toekomst de standaard wordt, heb ik twee jaar terug besloten om binnen ons kantoor, waar we met vier agrarische taxateurs werken, voortaan met Flux aan de slag te gaan. Flux biedt meerdere modules aan, dus ook voor regulier bedrijfsmatig vastgoed. En omdat ik ook taxaties doe voor bedrijfsmatig vastgoed, is Flux voor mij het makkelijkst. Met Flux, kan ik heel eenvoudig switchen van een ALV-module naar een BEL-module of andere bedrijfsmatige module.
Wat zijn de voordelen van het Flux-module ten opzichte van andere methoden?
Je krijgt een interactieve kaart op het moment dat je aan de slag gaat met de ALV-module van Flux en daarin zit er een koppeling waardoor je makkelijk externe gegevens kunt inladen met één druk op de knop, bijvoorbeeld locaties in Google Maps of gegevens van het Kadaster. Er zitten nog meer app-koppelingen in. Hierdoor hoef je andere gegevens niet elders op te zoeken, maar kun je ze allemaal automatisch genereren waardoor je geen repeterende velden hoeft in te vullen. Daarnaast koppelt Flux automatisch de juiste workflow van de betreffende bank waarvoor je taxeert.
Er komen ook steeds nieuwe ontwikkelingen bij zoals referenties vanuit het NVM-platform. Door een koppeling met Brainbay hoef je gegevens en data niet meer over te tikken of te kopiëren en plakken. Daarnaast kun je ook macro’s instellen waardoor het proces wordt versneld.
Je kunt ook heel makkelijk switchen tussen bepaalde waarderingsgrondslagen zonder dat je de complete taxatie aan zou moeten passen. En is het heel makkelijk om met meerdere personen met een taxatie aan de slag te gaan. Doordat je een digitaal archief opbouwt is het niet alleen mogelijk om oude bestanden te raadplegen maar kun je ook verschillende waardes en andere parameters vergelijken door de tijd heen. Als gevolg daarvan worden de taxatierapporten consistenter en ook transparanter.
Hoe is de samenwerking met Flux?
Als je een ticket stuurt wordt er meestal binnen dezelfde dag gereageerd en het probleem opgelost. Als je een vraag, een opmerking of een aanvulling hebt over bepaalde zaken, kun je die bij de helpdesk neerleggen en weet je dat ernaar gekeken wordt. Ze betrekken je er ook bij en dat is heel fijn. Kortom, je merkt dat ze steeds bezig zijn om het product te verbeteren.
Zelf ben ik van mening dat als er meer agrarische taxateurs aanmelden bij Flux, we een grotere kritische massa krijgen waardoor de producten nog beter zullen worden. De taxateurs zullen af en toe een tegengeluid geven, maar met open en eerlijke communicatie groeien we naar elkaar toe. De laatste jaren is daarin echt iets veranderd bij Flux. Als je een probleem hebt, zijn de lijnen kort.
Waarom zou er weerstand kunnen zijn tegen het ALV-module van Flux?
Sommige taxateurs zeggen dat ze het makkelijker vinden om met Word door te gaan maar dat is uiteindelijk een doodlopend spoor voor wie wil taxeren voor financieringsdoeleinden. Daarnaast is men vertrouwd met de layout die ze in Word gebruiken. Je kunt echter op een heel eenvoudige manier de layout voor een deel in Flux opnemen. Laten we eerlijk zijn, uiteindelijk kijkt de lezer en gebruiker van het rapport naar de data. Ik ben van mening dat als je ermee werkt, je snel in de gaten krijgt hoe het gaat en dat het niet ingewikkeld is. Je moet alleen weten hoe het werkt.
Ik ben enthousiast en zou nu geen ander programma willen. Ik vind het fijn als ik een half uurtje of een dag eerder klaar ben met mijn taxatierapport. Dan kan ik nog één keer kritisch kijken naar wat ik heb opgeschreven en of dat klopt. Focussen op waar het echt om gaat: het interpreteren en analyseren van de verzamelde informatie en het vertalen naar de marktwaarde.
Workshop ALV-taxeren
Wil jij meer weten over het taxeren van Agrarisch en Landelijk Vastgoed in Flux?
Frank Hendrikx geeft op 16 mei een workshop voor taxateurs over taxeren van agrarische en landelijk vastgoed in Flux. Deze workshop is toegankelijk voor zowel bestaande Flux-klanten als niet-Flux klanten alsook NVM leden en niet-NVM leden.
De workshop vindt plaats van 13.30 – 15.30 uur op het hoofdkantoor van de NVM in Utrecht.
Je kunt je inschrijven via onderstaande link.